ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПРОПАН-БУТАНА

Имате ли въпроси относно нашите двигатели с пропан-бутан? Сега е моментът да получите точните отговори!
Конструкция, работа, използване, безопасност и т.н. Ще ви разкажем за всичко.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ПРОПАН-БУТАНЪТ?

ПОДРОБНОСТИ ЗА ПРОПАН-БУТАНА
LPG означава втечнен нефтен газ, който се образува, когато бутан и пропан бъдат поставени под налягане, за да се образува течност, като обемът ѝ се намалява за по-лесно транспортиране и използване.

Пропан-бутанът не съдържа нито бензен, нито олово, което е вредно за нашето здраве и за околната среда. Той е нетоксичен, без цвят и без мирис. Тъй като е в течно състояние, той не се нуждае от резервоар под високо налягане (между 5 и 30 бара). Затова този тип гориво е напълно безопасен!

ВАШИТЕ ВЪПРОСИ ОТНОСНО ЗАКУПУВАНЕ НА АВТОМОБИЛ, РАБОТЕЩ С ПРОПАН-БУТАН

ОПАСЕН ЛИ Е ПРОПАН-БУТАНЪТ? КОЙ ИЗВЪРШВА ПРЕОБРАЗУВАНЕТО?
Двигателят с пропан-бутан Dacia ECO-G е оборудван с всички необходими и задължителни функции за безопасност, за да осигури вашата безопасност в съответствие с регламента от 2001 г. (R67-01): невъзвратен клапан, устройство за спиране на зареждането при 80% запълнен обем, възвратен клапан за свръхдебит, електромагнитен клапан и предпазен клапан за налягане. Освен това, резервоарите за пропан-бутан в нашите автомобили сега вече са шест пъти по-устойчиви, отколкото тези от предишните поколения.

Ние извършваме преобразуването още в завода. По този начин вие получавате същото гаранционно ниво както за нашите автомобили, работещи със стандартно гориво (както за автомобила, така и за самото преобразуване) и същия експертен опит на Dacia в бранша.

Dacia ECO-G е оборудван с изключително безопасен и надежден двигател!

Ще имам ли достъп до подземните паркинги с моя автомобил, работещ с пропан-бутан?
Да, без никакви ограничения! Нашите двигатели с пропан-бутан Dacia ECO-G отговарят на изискванията на международния регламент от 2001 г. (R67-01), който изисква всички автомобили, работещи с пропан-бутан, да бъдат оборудвани с предпазен клапан за налягане. Така можете да имате достъп до всички паркинги без ограничения.
Автомобил, работещ с пропан бутан, по-малко място в багажника ли има?
Не, нищо подобно! Всъщност, резервоарът е разположен там, където обикновено се намира резервната гума, като по този начин не се намалява обемът на багажника. Обемът на салона и модулната структура на нашата гама автомобили не са засегнати. Като допълнителен бонус, за всички автомобили Dacia, работещи с пропан-бутан. се предлага оригинален комплект за ремонт на гуми.
Пропан-бутанът оказва ли някакво влияние върху продължителността на експлоатация на двигателя?
Да. Удължава я! Двойната горивна система за пропан-бутан оказва влияние върху продължителността на експлоатация на вашия двигател. Неговото по-чисто изгаряне позволява на двигателното масло да запази своите характеристики за по-дълго време, а октановото му число спомага за намаляване на вибрациите.

ВАШИТЕ ВЪПРОСИ ЗА ИЗПОЛЗВАНЕТО НА ПРОПАН-БУТАН

ИМА ЛИ ОГРАНИЧЕНИЯ НА ПЪТЯ, КОГАТО СЕ ДВИЖИТЕ НА ПРОПАН-БУТАН?
Не! Автомобилите, работещи с пропан-бутан, не подлежат на пътни ограничения за движение по време на големи замърсявания или на градски пътни такси, които ограничават достъпа до някои по-големи градове.

Със своите два отделни горивни резервоара, вашият автомобил Dacia ECO-G ви предлага възможност за достатъчно голям пробег. Можете безпроблемно да изминете 1000 км и да се наслаждавате на пълна свобода на движение!

Бензиностанция за пропан-бутан: къде мога да заредя?
Можете да зареждате резервоара за пропан-бутан на всяка стандартна бензиностанция! В България 78% от бензиностанциите предлагат пропан-бутан. За да планирате пътуванията си, има приложения, които показват къде има бензиностанции с колонки за пропан-бутан. Не можете да намерите колонка за пропан-бутан? Не изпадайте в паника! Вашият автомобил може да работи и само на бензин.
Необходимо ли е резервоарът за пропан-бутан да се проверява редовно?
Не се притеснявайте, ние се грижим за всичко! Сервизното обслужване на автомобил, работещ с пропан-бутан, по-нищо не се отличава от сервизно обслужване на бензинов автомобил. И ако направим сметка: вашият автомобил трябва да преминава сервизно обслужване на всеки 20 000 км или веднъж годишно. А за газовите клапани е необходимо допълнително сервизно обслужване на всеки 120 000 км.
Пропан-бутанът по-екологичен ли е?
Разбира се, че е! Въпреки че разходът на пропан-бутан е с около 25% по-висок в сравнение с този на бензин, пропан-бутанът отделя по-малко СО2 от бензина и затова има по-малък въглероден отпечатък.