Dacia се присъединява към Dakar от 2025!

За първи път като производител Dacia ще участва в Световния рали-рейд шампионат. Три отбора, съставени от опитните пилоти Себастиен Льоб, Кристина Гутиерес Eреро и Насeр Ал-Атия, ще се включат в приключението.
Ангажираността е в основата на ДНК-то на марката
Дени льо Вот, Главен изпълнителен директор на Dacia
"Dacia и Дакар са перфектно съчетание! Това е не само тест за истинската здравина на Dacia, но и доказателство за нашия ангажимент към нисковъглеродната мобилност. Много сме развълнувани да участваме в Дакар с технологията за синтетични горива. Dacia, заедно с най-добрия отбор и пилоти в играта, са сериозни претенденти за ралито."

Sandrider

Състезателна машина, ориентирана към представянето с ниско въздействие върху околната среда

Sandrider ще изследва нисковъглеродни енергийни решения, като например синтетични горива, и нови технически характеристики, за да се адаптира към нуждите и представянето на водачите.
Надеждна
Подсилено шаси от леки стоманени тръби, карбонови части на каросерията и трансмисия 4х4 с увеличено разпределение на тежестта отпред за по-добро сцепление.
ДОСТЪПНА
Подобрена видимост благодарение на късия и вдлъбнат капак на двигателя и антирефлексната боя в горната част на арматурното табло.
Eco-Smart
Оптимизирана аеродинамика, намаляване на теглото, управление на температурата и нисковъглеродно синтетично гориво, произведено от Aramco.

The Dacia Sandriders

Отбор победители

Водени от емблематични и успешни шофьори, 3 отбора ще се състезават под ливреите на Dacia.
Dacia x Dakar pilotes
Кристина Гутиерес Ереро
32-годишната испанска рали пилотка Кристина е една от водещите жени в света на офроуд ралитата. 
Тя печели категорията Т3 в Световната купа по рали-рейд през 2021 г. и е участвала в рали Дакар осем пъти от 2017 г. насам. 
Втори пилот на Кристина ще бъде Пабло Морено Уете.
Dacia x Dakar pilotes
Себастиан Льоб
49-годишният френски рали пилот Себастиан печели Световния рали шампионат 9 пъти последователно от 2004 до 2012 г. 
Той е най-успешният пилот в историята на моторните спортове и често е смятан за най-великия рали пилот на всички времена.
Себастиан участва в Дакар от 2016 г. и ще си партнира с втория пилот Фабиан Луркин.
Dacia x Dakar pilotes
Насер Ал-Атия
Петкратен носител на Световната купа по крос-кънтри рали и двукратен победител в Световния рали-рейд шампионат, наред с други постижения, 53-годишният катарец може да се похвали с впечатляващ рекорд. 
Истинска легенда на Дакар, той е печелил победата в това емблематично събитие пет пъти - през 2011, 2015, 2019, 2022 и 2023 г.