image

ECO-G: LPG от Dacia

Какво е LPG?

LPG е гориво, което е произведено от пропан и бутан под налягане, което превръща състоянието им от газообразно в течно, като по този начин се намалява значително техния обем. LPG се използва широко в индустрията и транспорта, благодарение на своите икономически и екологични предимства, които той предлага спрямо бензина и дизела.

lpg пропан бутан
lpg пропан бутан

Как работи?

Автомобилите, които работят на LPG всъщност имат два отделни резервоара: един за бензин и един за LPG, като могат да циркулират постоянно между двата. Автомобилът запалва автоматично в режим бензин, но водачът може да премине на режим LPG по всяко време на шофирането, като избере съответния бутон на таблото на водача.

Двигател

ECO-G 100

Представен на Автосалона в Брюксел върху Dacia Duster, новият двигател ECO-G 100 е също така наличен и за Logan, Logan MCV и Sandero. Той осигурява високо представяне с подобрено ускорение, благодарение на въртящия момент от 170 Нм от 2000 об./мин. Това позволява да се постигне едновременно удоволствие и сигурност при шофирането, както и екологичност, намалявайки CO2 емисиите с около 10%. 

 

Фабрично монтираната LPG система пристига и с производствена гаранция от 3 години или 100 000 км. Още от разработването му, двигателят е предвиден така, че да функционира и с LPG гориво. Резервоарът за пропан-бутан е направен от високоустойчива стомана и е разположен на мястото на резервната гума, без да има досег до резервоара за бензин. Другият голям плюс на тази инсталация е, че размерът на задния багажник не е нарушен.

система LPG

Схема на инсталацията

1. Гърловина за пълнене на гориво

2. Резервоар за газ

3. Предпазна клапа

4. Тръби за захранване с пропан-бутан

5. Редуктор на налягането

6. Електрическо окабеляване

7. Впръскване на бензин

8. Датчик за впръскването на пропан-бутан

9. Датчик за впръскването на бензин

 • SubPrefooter Icon

  Dacia е близо до васМрежа от дилърства в цялата страна

 • SubPrefooter Icon

  24-часова пътна помощ в България7 дни в седмицата

 • SubPrefooter Icon

  Експертен опитКонкретни решения, подходящи за всяка потребност

 • SubPrefooter Icon

  На ваше разположениеНа 0700 12 212 в работни дни от 9 до 19 ч.